Внасянето пред Европейската комисия на плана за възстановяване и устойчивост, по

...
Внасянето пред Европейската комисия на плана за възстановяване и устойчивост, по
Коментари Харесай

Бизнес и синдикати: Не бавете плана за възстановяване

Внасянето пред Европейската комисия на плана за възобновяване и резистентност, по който България чака 12 милиарда евро за превъзмогване на икономическата рецесия, подбудена от ковид-пандемията, не би трябвало да се стопира. Планът трябва да бъде подаден в период до 30 април, като в хода на разглеждане в Брюксел може да се създадат някои корекции. 

За това приканиха на специфична конференция национално представителните организации на работодателите - АИКБ, БСК, БТПП и КРИБ, плюс двата синдиката - КТ " Подкрепа " и КНСБ. 

Днес държавното управление в оставка внесе плана за възобновяване в Народното събрание, откакто министър председателят Бойко Борисов съобщи преди дни, че неговото утвърждение би трябвало да стане от новия кабинет или от новия парламент и те, в случай че желаят, да го преправят.

Според бизнеса и синдикатите обаче ново преразглеждане на заложените цели и планове в проекта не се постанова. " В този си тип той може да бъде показан пред Европейската комисия. В сравнение с първичния вид е задоволително добър, включени са една трета от настояванията на бизнеса и синдикатите, а някои добавки може да бъдат коментирани с Европейска комисия по време идното разискване идващите два месеца ", уточни Пламен Димитров, ръководител на КНСБ.

" Подаването на националния проект за възобновяване и резистентност до 30 април ни подсигурява, че още през лятото България може да получи авансово 13% от средствата (над 1.5 милиарда евро), което е извънредно значимо на фона на трагичната рецесия, която се обрисува ", съобщи Радосвет Радев, ръководител на БСК.

Все отново работодателските организации и синдикатите предложиха да се завишат планираните средства за възстановяване на продуктивността и енергийната успеваемост на компаниите по линия на три от фондовете на Европейска комисия. Става дума фонд " Технологична рационализация ", по който средствата за страната ни да бъдат завишени двойно с 400 млн. лева, парите по фонд " Зелен преход " от 237 млн. да се усилят с още 700 млн., а ваучерната програма за цифрови умения на работната ръка да нарасне от 237 млн. на 500 млн. лева

Бизнесът и синдикатите желаеха още новото държавно управление да тегли нов заем по схемата на Европейска комисия за подкрепяне на заетостта  SURE, с който да продължи българските антикризни ограничения за потърпевшите от ковид-кризата компании. Това са схемите 60/40, 80/20 за туризма и превоза, " Запази ме ", чието действие изтича на 31 май. 

Анкета на БСК демонстрира, че 74% от компаниите упорстват ограниченията за претовареност да продължат да работят до края на годината, тъй като за тези предприятия не регистрират усъвършенстване на ситуацията. " Никой не знае дали ще има нови талази на пандемията, по тази причина би трябвало да имаме буфери за компенсиране на потърпевшите бизнеси ", е мнението и на КРИБ.

Работодателите упорстват да се вкара и нова антикризисна мярка наред с тези за опазване на заетостта - подкрепяне за непокритите закрепени разноски на всички компании с над 30% спад на оборотите, а освен за тези, които са били затворени със заповеди на здравния министър.

" Освен това ББР, в която останаха доста неоползотворени средства, трябва да облекчи изискванията за кредитиране и да разшири достъпа до евтини заеми за компаниите в усложнение ", съобщи Васил Велев, ръководител на АИКБ. Според него със заеми от ББР може да се погасят заеми към банките, за които мораториумът вече е изминал.

Половината от интервюираните от БСК компании са показали, че чакат да имат усложнения при погасяването на банковите си отговорности след приключването на мораториума. 

От БТПП приканиха новите ръководещи да не стопират финалната подготовка на оперативните стратегии за идващия 7-годишен интервал, който стартира да тече от тази година. " Очакваните средства от европейските стратегии са по-големи от тези по Плана за възобновяване и активността по тяхното договаряне с Европейска комисия не би трябвало да прекъсва. Настояваме също по този начин в идващия програмен интервал да има по-бързи процедури за кандидатстване и приемане на средствата. Чакане от година и половина от показване на плана до приемането на парите не би трябвало повече да има. Съкратените периоди, в които работеха администрациите поради ковид-мерките, би трябвало да станат новото обикновено ", уточни Васил Тодоров от БТПП.

Четирите работодателски организации и двата синдиката са изпратили през днешния ден послание до политическите партии в Народното събрание, с което ги приканват да ускорят ограниченията за икономическа поддръжка.

 

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР